Vandkvalitet

Del via:

Vand er ikke kun ren H2O. Vores grundvand indeholder mange andre naturlige kemiske stoffer, fx kalk og jern, som giver vandet smag, men også kan være en prøvelse for vaskemaskinen eller badeværelsesfliserne.

Vandet har også et naturligt indhold af vandbakterier, som vi løbende holder øje med for at sikre, at dit drikkevand altid er rent og af bedste kvalitet.

Kalk

Vandet på Midt- og Vestsjælland indeholder ret meget kalk, og det betyder, at din vaske- og opvaskemaskine lever et lidt hårdt liv. Heldigvis kan du selv gøre meget for at forlænge maskinens levetid. Her kan du se hvor hårdt vandet er i dit område, og i maskinens brugsanvisning kan du se, hvordan du doserer sæbe, afspændingsmiddel osv. optimalt.

Vand Holbæk - hårdhedsgrad 15 dH
Vand Lejre - hårdhedsgrad 24 dH
Vand Roskilde og Ågerup - hårdhedsgrad 19 dH 

Vandanalyser

Alt drikkevand indeholder naturlige vandbakterier, som er helt ufarlige, i små mængder.

Vi passer godt på vores vand, og har aldrig oplevet en alvorlig forurening, men der er altid en risiko for, at vandet kan blive forurenet med skadelige bakterier eller miljøfremmede stoffer fra fx sprøjtegift. Derfor laver vi løbende kvalitetskontroller af vandet fra vores vandværker. Det gør vi, så du kan være sikker på, at vandet altid lever op til alle myndighedskrav og er sikkert og sundt at drikke.

Læs mere om vandkvalitet i Miljøstyrelsens vejledning.

Du kan se resultatet af de seneste analyser her:

Holbæk:
Langerød Vandværk
Søndre Vandværk
Ledningsnet

Lejre:
Kr. Såby Vandværk
Ledningsnet Kr. Såby
Ledningsnet Lejre

Roskilde, Bramsnæs og Ågerup:
Hornsherred Vandværk
Ledningsnet Bramsnæs
Ledningsnet Roskilde

Ældre og flere analyseresultater kan ses i Jupiter-databasen.

Undgå legionella

Der er ikke legionella i vores drikkevand, da bakterierne ikke trives i koldt vand. Men legionella stortrives ved vandtemperaturer på 30-40°, så hvis temperaturen på dit varmtvandsanlæg er for lav, kan du blive alvorligt syg.

Derfor anbefaler vi, at temperaturen i din varmtvandsbeholder er ca. 55°, og ikke noget sted i varmtvandssystemet kommer under 50°. Undgå dog også væsentligt højere temepraturer, af hensyn til dit energiforbrug og for at minimere tilkalkning i dit anlæg.

Du tjekker nemt temperaturen på dit varme vand ved at lade vandhanen løbe sig godt varm, fylde en kop med varmt vand og måle temperaturen med stegetermometeret. Er temperaturen for lav, kan du indstille den på dit varmtvandsanlæg.

Her kan du læse mere om din vandkvalitet.

Tjek din vandkvalitet her.