Spring til indhold
Om os

Skoletjenesten

Skoletjenesten er stedet, hvor I blandt andet lærer, hvad grundvand er, og hvorfor vi vogter om det som en af vores største skatte. Vi tilbyder forløb tirsdage og torsdage.

Mød skoletjenesten i aktion og vores formidler, Ida

Hos Fors’ skoletjeneste finder I ud af, hvad der sker, når vi trækker ud i toilettet, I får affaldssortering, genbrug og klima ind under huden, og I bliver klogere på, hvor varmen kommer fra, når I tænder for radiatoren.

Skoletjenesten giver viden og gode vaner videre

Vores skoletjeneste er helt enkelt stedet for læring om forsyning, miljø og klima og et vigtigt indslag i undervisningen inden for både natur- og samfundsfaglige fag. Samtidig er undervisningen et vigtigt fundament for, at børn og unge selv får gode, bæredygtige vaner. Når de har det, bliver de faktisk ofte vigtige ambassadører, der giver deres viden videre til forældre og bedsteforældre.

Skoletjenestens kontaktperson og målgrupper

Vores forløb henvender sig hovedsageligt til skoleklasser fra 0.-10., men vi kan også tilbyde forløb målrettet børnehaver og ungdomsuddannelser.

I er velkomne til at kontakte skoletjenestens formidler Ida Torp Girotti på itg@fors.dk, hvis I har særlige ønsker til forløb eller målgrupper.

Vi glæder os til at se jer!

Læs mere om vores forløb

Affald - Genbrug er guld (0.-10. klasse)

Varighed: 1 t. 

Vi taler med eleverne om affaldssortering i hverdagen, og om hvorfor genbrug og genanvendelse er så vigtigt. Forløbet kalder vi ”Genbrug er guld”, og i forløbet får I et oplæg fra skoletjenestens formidler samt et besøg på en genbrugsplads. På Genbrugspladsen kan eleverne se, hvordan affaldet bliver håndteret.

Som forberedelse til besøget kan I læse og se videoer i materialet på www.affald.dk

I kan også se videoerne her: https://www.youtube.com/channel/UCQeZVIoBaw0rlR7fEyHEE4Q

Vi tilbyder rundvisninger på:

  • Holbæk Genbrugsplads (Spånnebæk 34, 4300 Holbæk)
  • Tølløse Genbrugsplads (Digemosevej 3, 4340 Tølløse)
  • Tornved Genbrugsplads (Holbækvej 167, 4440 Mørkøv)

Book dit forløb her

Metalforløb for Holbæk - Brug din jern (5. klasse)

Varighed: 1 t. 30 min.

Vi tilbyder her et undervisningsforløb om sortering og genanvendelse af metal. Metal er er tungt at udvinde i forhold til CO2 og klima, og derfor skal vi blive meget bedre til at genanvende metalprodukter. Derfor kalder vi forløbet Brug din (h)jern(e).

Forløbet ligger i forlængelse af rygsækforløbet ”Ild og robotter”, hvor elever fra 5. klasse har arbejdet med metal i form af at smede vindmøller på Nyvang og EUC.

På genbrugspladsen arbejder eleverne med metalskrot og sortering, og genanvendelse. Det gør de ved at “smadre” en kontorstol og sortere delene korrekt, så metallet kan blive genanvendt.

Forløbet henvender sig til 5. årgang og er tiltænkt elever i Holbæk Kommune. Kontakt Ida Torp Girotti på itg@fors.dk, hvis du ønsker dette forløb til en skoleklasse i Roskilde eller Lejre Kommune.

 Forløbet foregår på:

  • Tornved Genbrugsplads (Holbækvej 167, 4440 Mørkøv)

Book dit forløb her

Fjernvarme - Viden om varme (7.-10. klasse)

Varighed: 1 t. 30 min.

Hvad er fjernvarme, hvordan producerer vi det, og hvordan får vi det hele vejen ud i radiatorerne? Det bliver I meget klogere på her.

Forløbet foregår på Bjergmarken Renseanlæg, hvor vi først samles indenfor og arbejder med fjernvarme. Herefter går vi ud på anlægget for at se vores særlige varmepumpe, der omdanner spildevand til fjernvarme.

I kan forberede jer på besøget ved at se denne video: https://www.fors.dk/fjernvarme/bliv-klogere-paa-fjernvarme/

I kan også arbejde med fjernvarme før eller efter besøget på https://fjernvarmeskolen.dk/

Book dit forløb her

Vand - Vand af værdi (3.-10. klasse)

Varighed: 1 t. 15 min.

Få en rundvisning på vores vandværker, hvor vi snakker om vand som ressource og fødevare. Vi kommer ind på, hvad vi bruger det til, hvad grundvand er, og hvorfor det er så vigtigt at passe på det. I vil under forløbet få mulighed for at se en vandboring, smage på grundvand og se et vandværk indefra. Forløbet kalder vi ”Vand af værdi”, og som forberedelse til besøget kan I læse om vand og lave forsøg på vores online læringsportal www.vandetsvej.dk.

Vi tilbyder rundvisninger på:

  • Hornsherredværket (Hornsherredvej 241, 4070 Kirke Hyllinge)

Book dit forløb her

VIGTIGT OM SIKKERHED
Inden I ankommer, skal I hjemme i klassen have gennemgået sikkerhedsreglerne på vandværket:

  • Drikkevand er en fødevare og skal behandles derefter. På vandværkerne har vi sikkerhedszoner, hvilket betyder at I skal have plastikfutter på fødderne, når I træder ind i vandværkets gule zone. Vi udleverer plastikfutter til jer.
  • I vandværkets røde zone er ophold forbudt, og det er dermed ikke tilladt at læne sig ind over vores filtre og iltningstrapper. Zonerne er markeret med striber, og vil blive gennemgået af jeres formidler på dagen.
  • Helt praktisk skal I medbringe godt fodtøj, særligt på kolde og våde dage, da vi går gennem græs ud til boringerne.

Spildevand - Har vi en lokumsaftale (6.-10. klasse)

Varighed: 50 min.

Under et besøg på vores renseanlæg lærer I om selve rensningen af spildevand, men også om hvordan vi udnytter spildevandet til forskellige formål. Samtidig bliver I klogere på, hvordan et renseanlæg er med til at skåne miljøet. Vi har også fokus på, hvad der må komme i toilettet og afløbet, og hvad der altid skal i skraldespanden i stedet for toilettet. Forløbet kalder vi ”Har vi en lokumsaftale?”

I kan forberede jeres besøg med dette spil på jeres smartboard i klassen: https://www.fors.dk/lokumsaftale/

I kan også se videoen om overløb og renseanlæggets historie her: https://www.fors.dk/overlob/

Endelig kan I dykke ned i viden på vores online læringsportal www.vandetsvej.dk.

Book dit forløb her

VIGTIGT OM SIKKERHED
Inden I ankommer, skal I hjemme i klassen have gennemgået sikkerhedsreglerne på renseanlægget:

  • Renseanlægget er en arbejdsplads, hvor der kører biler og store vogne fx slamsugere. Alle gæster skal derfor bære en refleksvest, som bliver uddelt ved besøgets start, så chaufførerne kan se jer. Af samme årsag må man ikke løbe på anlægget.
  • De, der arbejder på anlægget, er vaccineret af flere omgang pga. de mange bakterier, der opstår når man renser vandet fra 50.000 mennesker. Undgå derfor at røre ved maskiner og put ikke fingrene i munden. Ved besøgets afslutning skal der vaskes hænder.
  • Vi har lavet orange sikkerhedsmarkeringer ved procestankene. Tankene er 5 m. dybe og indeholder ilt, der forhindrer opdrift. Derfor skal alle blive bag de orange streger som instrueret, og man må ikke læne sig over gelændere. Vi bliver sammen på hele turen, og læreren har ansvaret for at holde samling på eleverne og sørge for at sikkerhedsinstrukser er overholdt.

Vi tilbyder for tiden udelukkende rundvisning på Bjergmarken Renseanlæg, Boserupvej 25, 4000 Rosilde. Det skyldes, at vi er i gang med en større ombygning af vores renseanlæg i Holbæk. Derfor kan vi af sikkerhedsmæssige årsager ikke tilbyde rundvisninger her.

Book besøg

Bliv klogere på grøn forsyning

Book et besøg