Spring til indhold
Nyheder

Hvorfor kan jeg ikke bare få fjernvarme nu? Naturgaskunder må væbne sig med tålmodighed

Fjernvarmeselskaber over hele landet bliver kimet ned af danskere, der gerne vil have fjernvarme nu. Og hellere i dag end i morgen. Men hvor hurtigt kan fjernvarmen egentlig rulles ud, og kan alle få fjernvarme?

Telefonlinjen er rødglødende, og mailboksen bugner af henvendelser fra fjernvarmeinteresserede over hele landet. Det mærker de også hos forsyningsselskabet Fors A/S, der bl.a. leverer fjernvarme i Roskilde, Jyderup og St. Merløse.

”Vi mærker ligesom mange af vores kolleger i branchen en massiv interesse for at udskifte naturgas-fyret med fjernvarme. De, der kontakter os, vil vide, hvornår vi kommer til deres boligområde. Det er selvfølgelig positivt, at danskerne kan se fordelene ved fjernvarme. Dog er vi også nødt til at sige, at hvis fjernvarmen ikke er i området i forvejen, så kan det tage år, før det kommer. Nogle tror, at fjernvarmerørene ligger ude i vejen i forvejen, og at de nemt kan blive koblet på. Det er desværre ikke sådan, at man kan skifte sin varmeforsyning, som man udskifter mobil- eller fjernsynsabonnement. Det kræver længere tid,” fortæller kundedirektør Thomas Hopp fra Fors A/S.

Også kommunerne bekræfter, at det er tidskrævende at skifte til fjernvarme.

”I kommunerne har vi stort fokus på mulighederne ved etablering og udbygning af fjernvarme, og vi er allerede godt i gang, men det er en længere proces at etablere fjernvarme i et nyt område. Først skal selskaberne regne på, om det kan lade sig gøre, og dernæst skal vi i kommunerne godkende projektforslaget. Det er en udfordring, der gør sig gældende på landsplan,” siger Kasper Enevoldsen, der er chef for Vækst & Bæredygtighed i Holbæk Kommune.

”I Roskilde Kommune har rigtig mange borgere allerede fjernvarme, og vi har planer om at rulle fjernvarmen ud til flere. Vi har i en årrække arbejdet for at udbrede fjernvarmen for at understøtte den grønne omstilling, hvor det er økonomisk muligt. Senest i 2021 har Roskilde Kommune fået screenet alle kommunens såkaldte ”gasbyer” for mulighed for fjernvarme, og vi har i samarbejde med Fors A/S udpeget fire byområder, hvor der er potentiale. Fors A/S har et helt aktuelt, nyt projekt i Vindinge, hvor Energistyrelsen har givet støttetilsagn, og projektet ligger til endelig politisk godkendelse. Det er rigtig godt. I den kommende tid forventer vi projektforslag for Viby Sj. og dele af Jyllinge og – afhængig af erfaringer og udvikling i lovgivning og støttemuligheder – måske også i Gadstrup. Det er langsigtede løsninger. Så selv om viljen er der, kan vi ikke være klar, hverken i morgen eller til efteråret,” siger sekretariatschef Anne B. Jørgensen fra Roskilde Kommune.

”Selv om fjernvarme er en nem, bekvem og grøn opvarmningsform, så er det ikke alle steder, der kan komme fjernvarme. Det kan der eksempelvis ikke i landområder, og i mange små byer kan det også være svært, fordi der kun er få forbrugere til at bære de store investeringer, der skal til. Men der er heldigvis andre alternativer til naturgas og fossilt brændsel, og de muligheder forventer vi i Lejre Kommune at få kortlagt her i 2022, hvor arbejdet med en plan for varme- og energiforsyning i kommunen er gået i gang,” siger centerchef Peter Østerbye fra Lejre Kommune.

Allerede inden den verserende naturgaskrise var der hos ejerkommunerne og Fors A/S interesse for fjernvarme, fordi det netop er en fleksibel og nem opvarmningsform.

På fors.dk/fjernvarme kan du se, hvor Fors A/S tilbyder fjernvarme.