Tænd varmen langsomt og spar penge

Del via:

Når det begynder at blive koldt udenfor, reagerer mange af os med at skrue lidt ekstra op for radiatoren. Men hvis du vil have mest mulig varme for dine penge, skal du faktisk lade radiatoren være, og i stedet skrue på dit fjernvarmeanlæg.

Radiatoren bestemmer ganske vist, hvor varmt du ønsker, der skal være i rummet. Ønsker du f.eks. en stuetemperatur på ca. 22°, skal radiatoren stå på 3. Men når det så bliver koldere uden for, kan radiatoren få svært ved rent faktisk at varme op til de 22°. Også selv om du skruer op på 4 på radiatoren. For temperaturen på det varme vand i varmerørene er stadig den samme. Og det er her dit fjernvarmeanlæg kommer ind i billedet.

Hvordan sparer jeg penge på at tænde mit anlæg?

I stedet for at indstille temperaturen på radiatorerne, når det bliver koldere, skal du gøre det på fremløbstermostaten på fjernvarmeanlægget. Skruer du langsomt op for temperaturen på vandet i radiatorerne, er det faktisk nemmere for radiatorerne at lave den temperatur, som du gerne vil have. Det giver en mere jævn varme og mere varme for pengene.

Hvordan gør jeg ?

Når fyringssæsonen begynder (f.eks. nu), sætter du fremløbstermostaten på dit fjernvarmeanlæg på 35-40 grader. Når det bliver koldere, hæver du fremløbstemperaturen på fjernvarmeanlægget 5–7 grader, og når det bliver rigtig koldt, skruer du 5-7 grader mere op.

Fremløbstermostaten, som også kaldes en reguleringsventil, sidder på dit fjernvarmeanlæg og ligner termostaten på en radiator.

Hvis du har klimastat

Nogle fjernvarmeanlæg er udstyret med en klimastat, som automatisk regulerer temperaturen efter udetemperaturen. Så hvis dit anlæg har en klimastat, behøver du ikke selv gøre noget, når bare klimastaten er indstillet rigtigt. Hvis du er tvivl om, hvorvidt den er indstillet rigtigt, så kontakt din VVS’er.

Har du brug for hjælp?

Hvis du synes, at det bliver lidt besværligt at holde styr på fremløbstemperaturer og reguleringsventiler, er der heldigvis hjælp at hente. Hvis du bor i Roskilde og får fjernvarme fra Fors A/S, kan du for bare 35 kr. om måneden få en serviceaftale, hvor en lokal fagmand hjælper dig med at indstille dit fjernvarmeanlæg.

Læs mere om vores serviceordning.

Gode varmetips!

  • Sørg for at alle radiatorer i samme rum er indstillet ens. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver, end én der bare banker løs.
  • Når det er koldt, og du skruer op på fremløbstermostaten, er det en god ide at lave et mærke ud for den normale indstilling. Så rammer du rigtigt, når det bliver varmere, og du skal skrue ned igen.
  • Alle rum i boligen bør være opvarmet til ca. 16° for at undgå fugtproblemer ol. Hvis du foretrækker at have det lidt køligere i fx soveværelset, så hold døren lukket for at holde på varmen i resten af huset.
  • Stil termostaten på mellem 3 og 4. Så vil temperaturen ligge på ca. 22°.
  • Luk radiatorerne, når du lufter ud, så de ikke varmer imens. Husk i øvrigt, at når du lufter ud om vinteren, er det bedst at lave et hurtigt, men effektivt gennemtræk. Så når vægge og andre bygningsdele nemlig ikke at blive for kolde, så du skal bruge energi på at varme dem op igen.