Spring til indhold
Nyheder

Spildevand luner i private hjem: Ny varmepumpe klar til indvielse

Cirka 3500 husstande bliver forsynet med fjernvarme, som udvindes af renset spildevand. Ved hjælp af en ny varmepumpe, udnytter Fors A/S derved en hidtil ubrugt ressource som energikilde. Varmepumpen er snart klar til officiel indvielse.

Hvorfor ikke udnytte varmen i det rensede spildevand, når det kan forsyne cirka 3500 husstande i Roskilde med fjernvarme? Det er tanken bag en ny varmepumpe, som Fors A/S har sat i drift på Bjergmarken Renseanlæg på Boserupvej i Roskilde.

Varmepumpen, der bliver officielt indviet af Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) mandag den 27. september, omdanner varmen i det rensede spildevand til fjernvarme og sikrer dermed varmt vand i hanerne og varme i radiatorerne til flere tusind Roskilde-borgere.

Pumpen sikrer, at 14 procent af den samlede mængde fjernvarme i Roskilde bliver endnu grønnere og samtidig er lokalt produceret af et produkt, som hidtil blot var gået tabt.

– Med vores nye varmepumpe kan vi udnytte en værdifuld ressource, som hidtil blot er gået til spilde. Det sætter endnu mere skub i den grønne omstilling. Vi skal alle værne om vores fælles klima og miljø, og i Fors A/S er vi glade for, at vi med denne metode kan sikre, at mange af vores kunder kan få grøn fjernvarme, siger produktionsdirektør i Fors A/S, Henrik Correll.

Fjernvarmen bliver produceret ved at udvinde varmen fra det færdigtrensede spildevand på Bjergmarken Renseanlæg, som dagligt håndterer spildevand fra cirka 50.000 kunder. Fjernvarmen bliver herefter ført fra renseanlægget til Møllehusvej, hvor varmen bliver sendt videre ud i det eksisterende fjernvarmenet.

– Det er klimavenligt at udnytte alle ressourcer i et restprodukt som spildevand, og vi er meget tilfredse med, at vi på denne måde i bogstaveligste forstand undgår at sende et værdifuldt aktiv ud med spildevandet, tilføjer Henrik Correll.