Overtagelse af Allerup Vandværk

Del via:

Højere krav til dokumentation og øget fokus på drikkevandskvalitet får flere private vandværker til at opgive driften.

Allerup Vandværk i Holbæk med 277 forbrugere opgav 1. januar vandværksdriften og overgav den til Fors A/S, som leverer vand til det meste af Holbæk by.

"Vi har altid leveret godt og sundt vand, men efter grundige overvejelser over flere år besluttede vi at bede generalforsamlingen om lov til at arbejde for en sammenlægning med Fors. Begrundelserne var primært, at myndighederne konstant øger kravene til dokumentation, vandkvalitet og IT-sikkerhed, og dermed gør det vanskeligere at drive et lille vandværk på frivillig basis," fortæller formand Lars Hjorth fra det tidligere Allerup Vandværk.

Vi oplever flere vandværker, som Allerup Vandværk, der selv henvender sig for at lave en aftale om overtagelse.

"Mange vandværker oplever udfordringer med at rekruttere nye bestyrelsesmedlemmer samtidig med, at der stilles højere krav fra myndighederne i forhold til driften af et vandværk. Det gør det svært at holde liv i de små private vandværker, der oftest drives af frivillige, " fortæller vores projektleder Mogens Nørskov Madsen fra vandafdelingen.

Han tilføjer, at vi ved hver enkelt henvendelse fra et vandværk laver en konkret vurdering i forhold til forsyningsselskabets retningslinjer og krav for overtagelse.

Bedre kvalitet

Udover at slippe for driften af vandværket, mærker de nye kunder også forskellen ved ejerskiftet på andre områder.

"Forbrugerne oplever et højere vandtryk, og hårdheden af vandet er blevet mærkbart lavere," fortæller Lars Hjorth.

I midten af marts kan de nye kunder forvente at modtage den første regning. På første regning bliver de opkrævet to gange aconto for de to første kvartaler af 2018. Det skyldes, at første aconto var lavet, inden underskriften på overtagelsen var sat.