Holbæks borgere er supergode til at sortere affald

Del via:

I Holbæk Kommune genanvender vi 55% af det affald, vi indsamler målt på EU’s og regeringens udvalgte affaldsfraktioner. Vi er derfor allerede nu langt foran regeringens mål på 50% i 2022. Den præstation gør Holbæk Kommune til en af de bedste kommuner i Danmark til at sortere.

Borgerne i Holbæk Kommune fortsætter den gode stil med at sortere og bakke op om genanvendelse. Det viser nye tal for den samlede genanvendelse af affald i 2018 indsamlet fra husholdningerne og på genbrugspladserne.

”Vi har sorteret længe i Holbæk Kommune, og tallene viser med al tydelighed, at vores kunder er gode til at sortere – det er blevet en indgroet vane, som alle gør både derhjemme og på genbrugspladsen”, udtaler vores affaldschef Annette Vangslev.

Ser vi alene på genanvendelsen på genbrugspladsen på tværs af alle fraktioner, dvs. ikke kun EU's syv udvalgte affaldsfraktioner, er vi nu helt oppe på 82% i Holbæk Kommune. Her er genanvendelsen steget fra 67% i 2012.

”Det er en udvikling, vi er stolte af. En af årsagerne til, at tallet er steget så meget, er, at vi de sidste par år har indført nye fraktioner til genanvendelse fx træ, hård plast, tagpap, bøger, asfalt, flamingo og paller på genbrugspladsen”, fortæller Annette Vangslev.

I 2019 vil vi fortsat have et stort fokus på at minimere det affald, der ender i brændbart. Der ryger nemlig stadig alt for meget træ, plast, tekstil og pap i fraktionen, alt sammen ressourcer der i stedet med fordel kan genanvendes.

”Vi kommer aldrig helt ud af at sende noget afsted til afbrænding, fx sammensatte produkter som tæpper med gummikant eller ringbind, men vi er altså godt på vej, og vi skal absolut ikke stoppe her for sorteringen kan betale sig – både når vi måler på miljøgevinst og økonomi”, fortæller Annette Vangslev.

De udvalgte affaldsfraktioner er EU's fokusfraktionerne - papir, plast, pap, træ, glas, metal og bioaffald.