Spring til indhold

OBS: Jernløse Selvbetjeningsplads er midlertidigt lukket i ugerne 37-39. Læs mere.

Nyheder

Gratis råd: Sådan undgår du spildevand i kælderen ved skybrud

Klimaforandringer betyder flere og større skybrud. Det kræver handling at undgå, at skybruddene oversvømmer boliger og bydele. I et nyt pilotprojekt kan husejere blive en vigtig del af løsningen

Spildevand, der stiger op fra kloakken som følge af skybrud, er noget, enhver husejer gerne vil undgå. Nu tilbyder nyt pilotprojekt mellem Fors A/S, Roskilde Kommune og rådgivningsvirksomheden Klimalancen husejere gratis rådgivning til, hvordan de selv kan bidrage til at afhjælpe problemet med spildevand, der stiger op fra kloakkerne i forbindelse med kraftige skybrud.

–  Kloakkerne er kun beregnet til at håndtere en vis mængde vand, og når der ved skybrud kommer mere end det, kan det give opstuvning af kloakvand i kældre. Målet med pilotprojektet er at se, om vi i fællesskab med kunderne kan få etableret lokale løsninger, der både beskytter deres hus og bydel, og aflaster vores kloaknet i en sådan grad, så der er tilstrækkelig kapacitet i kloakken også under skybrud, siger Lars Wiboe Pilmann, projektleder i Fors A/S.

Projektet indebærer, at rådgiverne fra Klimalancen kommer ud på udvalgte villaveje i Roskilde, så kunderne uden forudgående aftale kan møde op til en uformel snak om, hvordan de kan sikre deres ejendom, og hvilke tiltag de kan bidrage med til det fælles bedste. For når det regner kraftigt, stiger risikoen for, at de store mængder regnvand overbelaster kloaknettet, og spildevand derved kan stige op i kundernes bolig. Men med et par gode råd fra Klimalancen og få, simple tiltag på kundernes matrikel, kan husejerne gøre en stor forskel for både sig selv og deres nærområde.

– Lokale løsninger på kundernes egen grund er klimatilpasningens lavthængende frugter. Er kunderne med på at løse en lille del af skybrudsudfordringen, kommer vi langt uden at etablere nye bekostelige anlæg under jorden. Det er både samfundsøkonomisk fordelagtigt og bæredygtigt på mange planer, tilføjer Lars Wilboe Pilmann.

Tirsdag den 24. august kan Fors A/S’ kunder for første gang møde Klimalancen. Dette foregår klokken 15-17 ved Bøgevej 10 i Roskilde. For øvrige besøgsdage se vedhæftede kort.

 

FAKTA

I sensommeren og efteråret vil Klimalancen besøge kvarteret omkring Helligkorsvej i Roskilde. Ved ‘pop-up’ stoppestederne på Bøgevej, I. P. Hansensvej, Helligkorsvej og Henrik Nielsens Vej vil der fra 24. august til start oktober blive afholdt offentlige arrangementer.

– Alle kunder i kommunen er velkomne – besøgstiderne kan ses på vedhæftede kort og det kræver ingen tilmelding.

– Ved Klimalancens besøg bliver der delt ud af råd om klimatilpasnings- og sikringsløsninger.

– Initiativet er en del af en strategi, som skal styrke Fors A/S’ klimahåndtering i de eksisterende rør og anlæg. Målsætningen er at arbejde bæredygtigt, helhedsorienteret og lokalt med håndteringen af regn og skybrud. Fors A/S kommer til at arbejde med mange tiltag på en række områder, der spænder fra hele bydele til de små anlæg hos den enkelte kunde