Ofte stillede spørgsmål

Del via:

Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om erhvervs brug af genbrugspladserne i Holbæk Kommune.

Spørgsmål om ordningen

Hvad er erhvervsaffald egentlig?

Affaldsbekendtgørelsen (kapitel 2, § 3 stk. 22) definerer erhvervsaffald som ”affald, som er frembragt af virksomheder, herunder dagrenovationslignende affald, have-parkaffald, storskrald, bygge- og anlægsaffald, produktionsaffald, industriaffald, kildesorterede affaldsfraktioner og jord. Erhvervsaffald kan enten være farligt eller ikke-farligt”.

Selvom arbejdet er udført for og hos en borger, vil affaldet blive betragtet som erhvervsaffald, hvis affaldet afleveres af en virksomhed.

Hvordan gør jeg, hvis jeg gerne vil aflevere erhvervsaffald på genbrugspladsen?

Du kører bare ind. Hver måned sender vi en regning for alle de besøg, vi har registreret på din virksomhed.

Du behøver ikke at registrere dig på forhånd for at benytte genbrugspladsen. Vi fotograferer din nummerplade når du kører ind, og hvis den er registreret til erhvervsmæssig brug, sender vi en regning til den registrerede ejer, som vi får oplyst via Digitalt Motorregister (DMR).

Skal jeg registrere min virksomhed eller bil på forhånd?

Nej, det behøver du ikke.

Men hvis regningen for besøget skal sendes til en anden adresse end firmaets hovedadresse, vil vi gerne have besked fra dig om det.

Det kan også være, at du bruger en bil med hvide plader eller papegøjeplader til at aflevere erhvervsaffald, og vil slippe for besværet med at kontakte en genbrugsvejleder ved hvert besøg. Sig det til en genbrugsvejleder, så sørger han for registreringen.

Hvad sker der, hvis jeg ikke oplyser, at jeg kommer med erhvervsaffald?

Hvis virksomhederne ikke betaler for det affald de leverer, er det husholdningerne, der kommer til det.

Medarbejderne på pladserne vil løbende vurdere, om affaldet kommer fra erhverv – det er vi forpligtet til i loven. Medarbejderne kan benytte fotodokumentation i tvivlstilfælde og knytte det til registreringsnummeret.

Desuden vil SKAT få adgang til vores registreringer af erhvervsbiler.

Endelig vil Fors A/S og Holbæk Kommune gennemføre særlige tilsynskampagner med henblik på at identificere erhvervsaffald, som der ikke betales for.

Gemmer Fors A/S billeder af alle biler, der kører ind på genbrugspladserne?

Alle biler bliver fotograferet ved indkørslen. Der tages et nærbillede af nummerpladen og et billede af læsset på traileren. Billederne viser ikke personer i bilen.

Billeder af biler med hvide plader eller papegøjeplader slettes straks automatisk, da vi ikke bruger dem.

Billeder af biler med gule plader bliver gemt i en kort periode, for at kunne dokumentere besøget i eventuelle tvivlssager. Herefter bliver billederne slettet.

Du har efter persondataloven ret til at se de oplysninger, der vedrører din virksomhed. Hvis du har spørgsmål til vores behandling af oplysninger, eller du ønsker at benytte dig af dine rettigheder, kan du kontakte vores Kundecenter på 70 20 20 66 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Min virksomhed er registreret i udlandet. Hvad gør jeg?

Virksomheder uden dansk CVR-nummer, fx udenlandsk registrerede virksomheder skal henvende sig til en genbrugsvejleder og fortæl, at du afleverer erhvervsaffald. De vil give dig et kort, som du skal udfylde med din virksomheds oplysninger, så vi kan sende dig en regning.

Kan jeg aflevere olie- og kemikalieaffald på genbrugspladsen?

Ja. Men hvis du afleverer mere end 10 kg farligt affald, lægger vi et ekstra gebyr på din regning. Prisen i 2018 er 200 kr. ex moms.

Det er Affaldsbekendtgørelsen, som bestemmer, at virksomheden skal betale særskilt for at aflevere farligt affald. Gebyret er beregnet på baggrund af vores omkostninger til at håndtere og behandle den pågældende affaldstype.

Kan jeg som butiksindehaver aflevere elektronikaffald, som jeg tager retur fra kunderne, uden at betale for det?

Nej.

Ifølge Elektronikaffaldsbekendtgørelsen kan distributører, der modtager elektronikaffald fra husholdninger, kun aflevere det på genbrugspladsen, hvis de benytter sig af tilbuddet for erhvervsvirksomheder om at aflevere affald på genbrugspladsen – dvs. mod betaling. Det fremgår af bekendtgørelsens § 19, stk. 7. Butikker m.v., der tager elektronikaffald tilbage fra kunderne, og som ikke i øvrigt ønsker at benytte sig af genbrugspladsen, skal i stedet benytte en indsamlingsordning, oprettet af producenter og importører af elektronik. I praksis vil det sige, at de skal aflevere det på en af de regionale pladser, som kollektivordningerne har etableret.

Vi er et boligselskab og kører også affald fra beboerne – skal vi så betale?

Almennyttige Boligselskaber (branchekoden 682010) skal ikke betale for deres affald, da affaldet betragtes som privat affald. Kontakt Kundecenter og oplys jeres registreringsnumre, så sørger vi for at I ikke får en faktura

Min virksomhed får betaling for at køre med affald, som kommer fra en privat husholdning. Skal jeg betale for at benytte genbrugspladsen?

En virksomhed skal betale for at benytte genbrugspladsen, uanset hvor affaldet stammer fra. Det gælder også for håndværkere og anlægsgartnere, der arbejder for private.

Transportører, der transporterer affald fra husholdninger på regning, kan blive fritaget, hvis de opfylder særlige vilkår. Hør mere om fritagelser hos Fors A/S Kundecenter.

Spørgsmål om biler og nummerpladetyper

Hvad hvis min bil er registreret til både privat og erhvervsmæssig brug? (Papegøjeplade)

Så skal du selv henvende dig til en genbrugsvejleder og fortælle, at du afleverer erhvervsaffald. De vil give dig et kort, som du skal udfylde med din virksomheds oplysninger, så vi kan sende dig en regning.

Jeg kører i en firmabil – kan jeg køre på genbrugspladsen med mit eget private affald?

             

Biler med gul plade: Du må gerne køre på genbrugspladsen med dit private affald, men du skal kunne dokumentere, at du har lov til at køre privat i din firmabil ved at fremvise dagsbevis fra SKAT. Det er vigtigt at du henvender dig hos en genbrugsvejleder ellers får du fremsendt en faktura.

Hvis din bil har gule plader, men har et klistermærke, der viser, at den må benyttes til privat kørsel, skal du henvende dig til en genbrugsvejleder, ellers får du en faktura.

Papegøjeplader: Hvis din firmabil har papegøjeplader, må du også bruge bilen til at aflevere privat affald på genbrugspladsen. Derfor opkræver vi ikke gebyr for besøg foretaget med biler på papegøjeplader. Hvis du benytter bilen til at aflevere erhvervsaffald, skal du henvende dig til en medarbejder.

I tvivlsspørgsmål er det genbrugsvejlederen der afgør, om det affald du afleverer er erhvervsaffald.

Bemærk, at hvis vi på sigt konstaterer, at biler med papegøjeplader oftest bliver brugt til at aflevere erhvervsaffald, kan vi vælge at lave om på denne procedure.

Kan jeg aflevere erhvervsaffald i en privat bil?

Ja, det kan du godt. Bare henvend dig til en genbrugsvejleder og fortæl, at du afleverer erhvervsaffald. De vil give dig et kort, som du skal udfylde med din virksomheds oplysninger, så vi kan sende dig en regning.

Hvad må min bil og trailer veje?

Køretøjer (med en tilladt totalvægt på maksimalt 3.500 kg) og tilhørende trailer har adgang til genbrugspladserne. 

Jeg har et køretøj uden nummerplade – kan jeg benytte det til aflevering af erhvervsaffald?

Ja, det kan du godt, men vores nummerpladeaflæser kan ikke aflæse, hvis der ikke er nummerplade på køretøjet eller hvis nummerpladen sidder bag på køretøjet.

Henvend dig derfor til en genbrugsvejleder og fortæl, at du afleverer erhvervsaffald. De vil give dig et kort, som du skal udfylde med din virksomheds oplysninger, så vi kan sende dig en regning .

Hvad sker der, hvis min virksomhed har lånt/ lejet en erhvervsbil?

Så sender vi stadig en regning til bilens registrerede ejer. Afklar derfor sagen med bilens ejer/ udlejer inden du benytter en lånt eller lejet erhvervsbil til at køre på genbrugspladsen.

Hvad hvis jeg har lejet en gulpladebil til privat brug?

Når du lejer eller leaser en gulpladebil til privat brug, får du en blanket fra udlejeren, som viser, at bilen skal bruges til privat kørsel. Hvis du kontakter en genbrugsvejleder på pladsen og viser blanketten, vil du ikke blive opkrævet for dit besøg.

Hvad hvis jeg har købt dagsbevis til en gulpladebil hos SKAT, så jeg kan bruge bilen til privat kørsel?

Udskriv dagsbeviset, og tag det med på genbrugspladsen. Hvis du viser det til en genbrugsvejleder, vil du ikke blive opkrævet for dit besøg.

Spørgsmål om betaling

Hvad koster det, at bruge genbrugspladsen?

Virksomheder betaler 175 kr. Hvis du afleverer mere end 10 kg farligt affald pr. besøg, skal du betale et ekstra gebyr på 200 kr. Priserne er for 2018 og er angivet ex moms.

En gang om måneden sender vi dig en regning for din virksomheds samlede antal besøg på genbrugspladsen. Regningen bliver sendt til bilens registrerede ejer, som vi får oplyst via Digitalt Motorregister (DMR).

Når du har fået din første regning fra os, kan du melde den til betaling via Betalingsservice eller vælge at få den tilsendt på e-mail, så sparer du penge på fakturagebyret.

Kan jeg betale kontant på genbrugspladsen?

Nej. Du kan hverken betale på genbrugspladserne eller vores kontor. Vi sender dig en regning.

Jeg har fået en regning for en indkørsel på en bil, jeg har udlejet/leaset ud. Hvorfor det?

Det får du, fordi lejeren af din bil, har benyttet en af vores genbrugspladser. Når biler, som er registreret til erhvervsmæssig brug, benytter genbrugspladsen, bliver nummerpladen fotograferet, og en regning sendt til bilens ejer.

Du kan viderefakturere regningen til din lejer.

Hvis bilen er udlejet eller leaset for en længere periode, kan du kontakte vores kundecenter, som kan registrere din lejer som bruger af bilen, så fremtidige regninger sendes direkte til din lejer.

Jeg har fået en regning for en indkørsel, som jeg ikke mener at have foretaget. Hvad skal jeg gøre?

Vi fakturerer ud fra de registreringer, som vores nummerpladeaflæser foretager ude på genbrugspladserne. Hvis du mener, at registreringen er forkert, beder vi dig kontakte vores kundecenter på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Vi har forskellige muligheder for at afklare, om registreringen er korrekt, bl.a. er der mulighed for at fremskaffe foto af den pågældende indkørsel.

Jeg har fået en regning for en periode, hvor jeg ikke var ejer af bilen. Hvad gør jeg?

Kontakt vores kundecenter på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så vil de rette fakturaen.

Jeg har solgt min bil, men ved, at jeg har haft indkørsler, jeg skal betale for. Hvad gør jeg?

Kontakt vores kundecenter Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så vil vi sende fakturaen til den rette.