Spring til indhold

Hold dig orienteret om vores drift under corona-situationen. Læs mere

genbrugsplads
Nyheder

Derfor er din genbrugsplads lukket

I over en uge har genbrugspladserne de fleste steder i Danmark været lukkede på grund af coronavirus. Få svar på, hvorfor Fors A/S har lukket genbrugspladserne for private.

OPDATERET 24. MARTS: ALLE GENBRUGSPLADSER ER FORTSAT LUKKEDE TIL 13. APRIL SOM FØLGE AF REGERINGENS FORLÆNGELSE AF LUKNINGEN AF DANMARK.

Regeringens melding er klar: ”Bliv hjemme, så vi sammen kan stoppe spredningen af coronavirus”. Derfor er store dele af Danmark lukket ned. Det gælder også for genbrugspladserne, der af myndighederne ikke karakteriseres som en vital del af samfundet.

Det har skabt undren hos flere, at det er nødvendigt at lukke genbrugspladserne, når de er placeret udenfor. Men forsyningsselskabet Fors A/S, der driver genbrugspladserne og indsamler affald i Holbæk Kommune, følger myndighedernes opfordring og regeringens budskab om, at alle, der har mulighed for det, skal blive hjemme.

”Myndighederne har opfordret os alle til at blive hjemme og dermed også lukke genbrugspladserne for at være med til at hindre spredningen af coronavirus. Den opfordring tager vi alvorligt. Det gør vi både for vores kunders og medarbejderes skyld. Selv om nogle siger, at de ikke taler med vores genbrugsvejledere, så er der masser af kunder, der hver dag har brug hjælp og vejledning om sortering og affald, og det kan vi ikke give, uden der er risiko for kontakt. Der er nødt til at være opsyn på genbrugspladsen, så vi sikrer, at der f.eks. ikke kommer restaffald i containerne. Men vi ønsker simpelthen ikke at risikere at bidrage til smittespredningen,” fortæller kundedirektør Thomas Hopp fra Fors A/S

 

Behold dit affald til genbrugspladsen derhjemme

Fors A/S opfordrer til, at man holder sit affald, der normalt skulle på genbrugspladsen, derhjemme, indtil situationen normaliserer sig.

”Vi forstår godt, at det kribler i fingrene for at komme af med affaldet. Men det er tiden lige nu ikke til, når vi kigger os omkring i Danmark og i verden. Den er til, at vi passer på hinanden og indtil videre opbevarer ikke-problematisk affald som haveaffald, el-apparater og pap derhjemme. Hvis vi åbner genbrugspladserne nu, opfordrer vi til den unødige færdsel, det vil være at køre på genbrugspladsen. Det vil være at gå imod regeringens og myndighedernes budskab, og det er vi bestemt ikke interesserede i,” siger Thomas Hopp.

Fors A/S er i løbende dialog med Holbæk Kommune, der også opfordrer alle til at blive hjemme, medmindre de løser opgaver i samfundet, der kræver deres tilstedeværelse.

”Vi er i dialog med myndighederne og vores kolleger i resten af Danmark, da dette jo er en landsdækkende udfordring. Men de nye bestemmelser om ikke at må forsamles mere end 10 personer gør det udfordrende at lempe på noget, som det ser ud lige nu. Det er en risiko, vi bestemt ikke er villige til at løbe.” fortæller Thomas Hopp.

Udover smitterisikoen ved at åbne genbrugspladserne er der også et økonomisk aspekt i det.

”Hvis vi vælger at åbne genbrugspladserne, vil de blive en magnet for andre end vores egne kunder, da alle genbrugspladser på Sjælland også er lukkede. Holbæk Kommunes kunder vil komme til at betale for håndtering af andres affald. Den økonomiske belastning kan vi ikke stå på mål for,” siger Thomas Hopp.

 

Du får stadig hentet dit affald derhjemme

Affaldet hjemme ved husstandene er dog en anden sag, da det af myndighederne karakteriseres som en central del af samfundets infrastruktur, og derfor får alle stadig hentet affald.

”Vi henter affald ved alle husstande i Holbæk Kommune, da det netop er en vital del af samfundet. Hvis der er nogen, der har mere rest- eller bioaffald, end de plejer, f.eks. fordi de er mere hjemme end normalt, så kontakt os. Vi vil altid gerne hjælpe, hvor det er muligt,” afslutter Thomas Hopp.

Hvis du har mere rest- og bioaffald, end du har plads til i din beholder, kan du kontakte Fors A/S, der kan hjælpe med en løsning. Kontakt Fors A/S på 70 20 20 66 eller fors@fors.dk på alle hverdage.

Det er muligt for erhvervskunder med en erhvervsbil med synligt CVR-nummer at aflevere erhvervsaffald på Holbæk Genbrugsplads kl. 12-17 på hverdage. Det kan ske efter aftale med Fors A/S på telefonnummer 21785650.

 

Følg med her, hvor vi opdaterer, hvis der er nyt i forhold til affald, spildevand, vand og varme.

 

Spørgsmål og svar

Hvorfor åbner I ikke kun selvbetjeningspladsen?

Vi ved, at der vil komme mange kunder forbi med deres affald, fordi de andre genbrugspladser er lukkede. Det kan skabe uhensigtsmæssige situationer, som vi ikke kan tage ansvar for. På andre genbrugspladser har man forsøgt at holde åbent for private, men måtte lukke, da de ikke kunne styre, at der kun kom 10 personer ind ad gangen.

Derudover skal pladsen stadig serviceres af vores genbrugsvejledere, selv om det er en selvbetjeningsplads. Vores genbrugsvejledere vil flere gange dagligt skulle komme for at sikre, at selvbetjeningspladsen er ryddelig, og at der ikke sker fejlsortering i containerne. Det vil sige, at genbrugsvejlederne ofte har fat i affaldet efterfølgende, fordi vi ofte oplever fejlsortering på vores selvbetjeningsplads. Ofte finder vi restaffald i containerne, og det er ikke hensigtsmæssigt, når vi bl.a. tænker på smitterisiko.

Kan I ikke bare lukke folk ind i hold?

Vi bakker op om myndighedernes retningslinjer om ikke at samles i større grupper på flere end 10. Hvis vi lukker ind i hold, vil det være meget få vi kan lukke ind ad gangen. Det kan skabe uhensigtsmæssige situationer, som vi ikke kan tage ansvar for. I modsætning til f.eks. dagligvarebutikker, der stadig holder åbent, er der ikke tale om en afgørende vigtig funktion ved at kunne aflevere affald på genbrugspladserne.

Hvorfor kan I ikke holde åbent, når byggemarkeder kan?

Vi har et ansvar for og skal være sikre på, at vi til enhver tid kan overholde de gældende afstandskrav. Det vurderer vi ikke, at vi kan garantere, hvis vi åbner vores genbrugspladser.

Hvad skal erhverv gøre?

Vi ønsker at bakke op om at opretholde erhvervslivets fortsatte drift. Derfor er det muligt for erhvervskunder med en erhvervsbil med synligt CVR-nummer at aflevere erhvervsaffald på Holbæk Genbrugsplads kl. 12-17 på hverdage. Det kan ske efter aftale med Fors A/S på telefonnummer 21785650.

Hvordan opbevarer jeg så mit affald, når jeg ikke kan aflevere det på genbrugspladsen?

Det affald, du havde tænkt dig at aflevere på genbrugspladsen, skal du opbevare derhjemme. Det er ikke sundhedsskadeligt at have det affald derhjemme, som man ellers ville have afleveret på genbrugspladsen. Men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at der i papaffaldet ikke skal være f.eks. mælkekartoner eller pizzabakker, der hører til i restaffaldet hjemme i affaldsbeholderen.